субота, 9. мај 2009.

Porodice zglavkara i kopriva

..klinci rade Enciklopediju u vrtiću.A Enciklopedija je, prvo smo mislili, opšte dečije sveznanje.A onda je mudrica počela da koristi termin "porodica".

Tako je prošle nedelje "odvalila" nešto o porodici kopriva.Objašnjavali smo kako kopriva -žari, ako je dodirneš.Kako mama, kad je bila mala, nije to baš najbolje shvatila pa je ne smao pipnula nego krenula da bere koprive.Usred leta su mi roditelji skoro previjali dlanove kao ranjeniku.Mazali neku mast, a ono preko 30 stepeni u plusu.I kako je to, što kopriva žari, neka vrsta njene zaštite od drugih ljudi.Inače je kopriva veoma zdrava, kad se popari toplom vodom, i pripremi na odredjen način, ima ukus nalik spanaću.

No posle prvih prolećnih kiša je prosto nabujala trava i raznorazan korov.IZmeđu ostalog, i koprive ali i ljutići.Tu je nastala muka.

Jedino što sam se setila u vezi ljutića, jeste ono sujeverje,predrasuda, šta li, ako se ubere ljutić onda ćeš se ljutiti ceo dan.

I tako smo došli do sledeće konkluzije:ljutići pripadaju porodici kopriva.Aman, zašto?Pa kopriva žari, a od ljutića se naljutiš.I jedno i drugo ne valja.I zato pripada porodici kopriva.A zašto ne pripada porodici ljutića?Zato što je kopriva veća.I tu je tačka na konkluziji.

Jutrošnja "odvala" se opet odnosila na porodicu.Ali kakvu...no ovaj jutrošnji dogadjaj zahteva podsećanje od pre par nedelja. Elem, gledajući jednog pauka u ćošku u kuhinji, onako kritički nastrojena, podbočena kao u ćirilično "f", je izjavila:ja tvrdim da je ovaj pauk žensko.Na moj zgranuti pogled nastavila je izlaganje kao da od toga zavisi sudbina sveta, da je taj pauk žensko jer jedino žene same pletu mrežu, brinu o svojim malim, i tako su hrabre da to rade same, dok s emuškarci samo šetaju naokolo i ništa ne rade.Elem, ne znam da li je to taj isti pauk, ili paučica bila i jutros u pitanju, no mudrica ju je spazila.I onako teturavog hoda poskoči i upre rukom prema ćošku: vidiiii, mamaaaa, evo ga pauk iz porodice zglavkara!!!!Kad se nisam skotrljala niz one stepenice.Odakle ti znaš za porodicu zglavkara?.Pa iz Enciklopedije.Tamo je i priča o Tiranosaurus Reksu, to je bio jako stari dinosaururs, živeo je pre mnogooo miliona godina, bio je mesožder i najveći dinosaurus od svih. A znaš, bio je i pterodaktil, on je bio kao današnja ptica, on je bio biljojed.

A šta je pauk?E tu je zaćutala na sekund.I nastavila da razmišlja naglas, da nije mesožder jer ne jede meso, tj ume nekad da ujede ljude, ali samo im malo popije krvi i ništa strašno.Nije biljojed, jer se ne hrani travom.Kako nije mesožder, pa valjda hvata bube u tu mrežu koju pleto.A muve i bubice imaju mesa, zgranula s eona. Pa imaju, imaju i one mišiće i krila i nogice.Ali kako jedan zglavkar može da jede drugog zglavkara, zar ne treba da se druže?

Kad je sinoć zaspala, počela sam da rondam po kutijama sa starim knjigama u nadi da ću naći svoj udžbenik iz biologije za drugi srednje.Misim, ima na netu svega naravno,ali poenat je da joj sve to nađem sa slikama. I da i ja obnovim gradivo, jer ako me bud epitala za još neku porodicu nečega, prosto neću imati ni približan odgovor....

Нема коментара:

Постави коментар