недеља, 14. јун 2009.

Kako Branka kaže

..Branke se sećam sa fakulteta. Tj ona je skupila snage da završi studije prava dok sam ja već uveliko bila asistent.Prekinula je studije zbog braka, i sina kojeg je dobila.Verujem da je to bila jedna od težih odluka koju je donela, ali je imala podršku muža. I kasnije, što je veoma bitno, podršku da studije završi.Dolazila je na konsultacije kod mog kolege u kabinetu, taj predmet joj je, čini mi se,bio jedan od poslednjih koje je trebala da položi. I bila je samo-strašno uporna.
Branku srećem posle dosta godina.I gledam je kao iskusniju mamu, ženu, profesionalca.Iskusniju mamu , jer joj dete završava četvrti razred, a moje još nije krneulo u školu.Iskusniju ženu, upravop zbog tog momenta prekida i uspešnog nastavka studija, završetka istog, polaganja pravosudnog ispita.Samo joj ponekad zamerim izvesnu dozu panike , koja s epojavi u njenim sveetlim očima pa ih čini još većim i dubljim, nalik dubinama okeana.

Elem,zašto priča o Branki?

Zato što me svih ovih meseci -teši.I smiruje. I kad sam ja paničarila, govorila je, sve će biti ok.Iako njeno radno mesto nije sjajno, iako se svaki dan suočava sa gomilom firminih problema, i egzistencijalnih problema, nađe uvek vremena i snage da mi kaže: biće to sve ženska kod tebe ok. I ja joj verujem.Počela sam već da koristim u svom govoru uzrečicu, koja počinje sa: kako Branka kaže....nalik onom iz filma "Lajanje na zvezde", poznat citat-"..kako Tanjug javlja".E tako je i kod mene počelo sa: kako Branka kaže.

Ne bude uvek Branka u pravu.NIko nikada ne bude uvek u pravu. Ali ta živa reč, pa barem saopštena i preko Gtalka, znači.Jest da me redovno "krpi" što ona mene mora da zove, ali uvek objašnjavamo to time što ona uvek mene može direktno da dobije, a ja nju-preko sekretarice.Koja možda nekada i nije na svom radnom mestu.Ili joj treba puno zvona da odzvoni, da bi podigla slušalicu.A ja, ako zovem Branku, imam nešto važno da joj saopštim i ne mogu da čekam 5 ili 8 zvona.

I tako.Branka je , bar ja tako mislim, još jedan od "junaka iz senke srpskih muškaraca", kako je ona to sama nazvala.I nalazi se tačno između one sjajne posne torte koju pravi i članova zakona kojima dobro barata.

Нема коментара:

Постави коментар