недеља, 1. април 2012.

Nesvanula noc u Novom Sadu

Vrati se kući.
Nepijan/nepijana. 
Nepovređen/nepovređena, u bilo kom smislu.
Sa sećanjem na lepo prošle noći a, ne na džeparenje, opijanje, stradanje i slično.
Vrati se živ/živa.

Svaka priča prestaje, kada nestanu ljudski životi.Mladi životi posebno.Jer priči je bilo mesta i potrebe, pre tragedije.Sada su svi generali pametni, kad je bitka gotova.Kad je bitka izgubljena, drugi su krivi. A krivi smo, u stvari, svi.

Novi Sad je sinoć imao još jednu nesvanulu noć.Noć, koju sam mislila da se posle smrti 8 mladih u kafiću Laundž neće ponoviti, u istom Novom Sadu. Te iste 2008. godine smo poslali apel javnosti, zabrinuti za bezbednost mladih u gradu i zbog sve izraženije kulture nasilja.Potpisali ga je više od 30 omladinskih i drugih organizacija, čak i podmlaci političkih stranaka.Sem dve stranke, ali ovog puta ne želim da ih prozivam.Setiće se sami, nadam se...Bili su svi samo-mladi ljudi, i zabrinuti za svoju budućnost i za svoje slobodno kretanje i življenje. Međutim, od tog apela do kraja nije ništa ostalo.Njegovu važnost je progutala izborna groznica, kao što se bojim da će se desiti i ovoj tragediji.

Opet Novi Sad.Ovog puta Contrast, kultno mesto za izlaske i tematske žurke. I 6 mladih života, nestalih.
I već smo počeli sa nabrajanjem krivaca.Protivpožarna inspekcija.Svaka druga inspekcija. Policija. i ko sve ne.
Ali pogledajmo istini u oči.Krivi smo svi.

Na predavanje o štetnosti droga dođe troje roditelja i kolutaju očima jer ako to potraje duže od sat vremena kasne na novu epizodu o Sulejmanu.
Rezultati ankete u nekim školama pokazali da đaci ne znaju koji su brojevi telefona za vatrogasce ili hitnu pomoć.Nisu ih znali ni nastavnici.


I koga sada da pozovemo na odgovornost? Kad iza svega i dana žalosti, još jednog u Novom Sadu, ostaje i ostaće samo ćutanje.Kakva se to pirotehnička sredstva koriste u zatvorenim prostorima?Kakve se to jambolije lepe po zidovima?Kakav je to adrenalin potreban, da bi se osetio srećnim?

Ovim putem ponavljamo apel za ponovno uspostavljanje bezbednosti u Novom Sadu.Apel za striktno poštovanje postojećih propisa i preduzimanje preventivnih mera u cilju sprečavanja sličnih tragedija. Samo treba sprovoditi ono što je već zapisano.Ko ne može to da radi, neka prepusti drugima da to rade.I apel svima vama i nama, da širom otvorimo oči. Da onu mantru sa početka teksta ne mora više nijedan roditelj, nijedan brat ili sestra, ničiji momak ili devojka da ponavlja.Podržite ovaj apel-ovo je nešto što stvarno nema alternative...

1 коментар:

  1. Трагедија! Изгледа да ништа нисмо научили након 4 године од претходног случаја... Срамно је то што сви дижу руке од одговорности. И тужиоци што "не знају" да квалификују дело, и инспекције што не виде колико је њихово "жмурење" опасно. Све то јако брине и руши поверење у цео систем.

    ОдговориИзбриши