субота, 1. новембар 2014.

O popustanju

Kad vidim da ulazi u kuću sa tim posebnim izrazom lica, odmah znam u čemu je reč.

-Koja je sada aktivnost u pitanju?
-Kako znaš?
-Zato što imaš taj izraz lica, čiste sreće što si otkrila neki novi izazov.
I onda, znamo obe dobro,počnem sa predavanjem.Kako svaka nova aktivnost oduzima deo slobodnog vremena.I oduzimaće dok ne počne da joj krade i vreme od preko potrebnog sna, koje će koristiti da odgovori svim svojim školskim i vanškolskim aktivnostima.Zna da ću joj pored onog pravila da se u našoj kući i životu govori samo istina, postaviti i ponoviti samo još jedno pravilo: kada u nešto kreneš, „guraš“ dok ne završiš.Ideš dok se ne završi ciklus, trajao on mesec dana, polugodište,godinu ili više godina.Dok ne dođeš do nekog kraja, odustajanja nema.Ne prihvata se da te mrzi, da ti se ne ide, da je baš sad počela serija, itd, jedino te vremenske neprilike „spašavaju“.
Kažu mi, baš si stroga. Nisam, svega mi.Samo hoću da je naučim, kao što je mene moj otac naučio da dobro razmislim pre nego što novu obavezu preuzmem, da napišem razloge „za“ i „protiv“ i da krenem, dok ne završim.Tako je od mene napravio principijelnu i doslednu osobu.Popuštanja nema, jer ni život neće popuštati. Život ne popušta ni suzama, ni molbama, ni kiši ni vetru, ni suncu.Neumoljivo ide dalje.
Tokom advokatsko-pripravničke prakse, moj prvi principal me je naučio starom advokatskom pravilu: uvek traži malo više, da bi dobila ono što zaista treba da dobiješ.Ne preteruj sa zahtevom nikada, jer nerealni zahtev se odbija.Suviše nisko odmeren zahtev govori da ne ceniš ni sebe ni stranku. I onda, popustiš drugoj strani.U toj igri moći, druga strana će misliti da si-slabija, i popustila.Međutim, popustila si tačno na onoj liniji na kojoj si i htela.Prikriveno, pobedila si.Kolege advokati  već 50 i više dana su u obustavi rada.Nadam se da znaju gde je ta njihova linija popuštanja, u suprotnom će druga strana njih –pobediti.
Uloga profesora me je naučila još jednoj vrsti(ne)popuštanja. Ponekad moramo da zaustavimo nečije napredovanje na studijama.Taj Oktobar 2 iliti socijalni rok svim nastavnicima je gori od Noći veštica. Ili ćemo popustiti? I dozvoliti da sutra, ili u daljoj budućnosti, isti taj mladi čovek ili žena npr.napišu neki zakon koji neće imati smisla jer nisu naučili ono što je trebalo,kada je trebalo? Popuštanja nema.Ili ima? Dvoumim se, svake godine, ponovo i ponovo.
U stvari, popuštamo uvek u ljubavi.Sreća voljene osobe je i naša sreća, sve dok ne postane i- naša robija.Današnja ljubav podrazumeva uvek jednog jakog i drugog slabog. Lako je nekoga zavoleti i činiti srećnim.Teško je, najviše u ljubavi ostati-dosledan sebi, ne pogaziti sve svoje i navesti drugu osobu da te voli- zbog svih tvojih i vrlina i mana.Priznajem, tu jedino mogu da popustim, jer ljubav me, kako kažu „pomeri iz mesta“.
            Kad ste u pravu, ne popuštajte.Nema tih lanaca, katanaca i rešetki koje mogu da vas zaustave. Ne popuštajte iz principa.


Zbog toga što cenite  i volite sebe. 

Нема коментара:

Постави коментар