петак, 31. октобар 2014.

Tradicionalne vrednosti

Kad god najavljuju neku manifestaciju koja se održava tek drugi ili treći put,kažu:održava se tradicionalno već drugi ili treći put. Da bi nešto postalo tradicija i običaj u navedenom smislu,mora da protekne dvocifren broj godina. Minimum 40 godina,što je odgovaralo ranijem stvaranju dve generacije ljudi,sposobne i spremne da preuzmu neke radnje od svojih predaka u obliku u kojem su ih oni preduzimali. To znači da je tradicija nasleđivanje nekih vrednosnih i drugih obrazaca u ponašanju i delovanju,bilo od neposrednih predaka ili društvene,kulturne i druge grupe kojoj čovek pripada.
Moja lista tradicionalnih vrednosti,imajući u vidu moje poreklo,pretke i profesionalnu opredeljenost izgleda ovako: 1.Porodica. Moja sigurna kuća, i jedina prava kuća koju svako treba da ima.U periodima iskušenja,previranja,mnogih smrti koje su nas zadesile i brojčano oslabile,ostali smo porodica. Trenutno sa mnom kao matrijarhom na čelu.Branile smo, štitile jedna drugu i svoje srodnike, i to ćemo uvek raditi.
2.Poštovanje roditelja.Ono se suprotno savremenom shvatanju ne kupuje skupim poklonima,tabletima,patikama,fensi odećom za decu.Ono se stvara kao skup osobina koje jedan roditelj ima, i doslednosti da će s euvek isto ponašati.Ono se ne zarađuje strahom od batina i šibanja.To je dvosmeran odnos, za čiju izgradnju danas nemamo vremena jer žurimo kojekude za zaradom.

3.Izvršenje pravde. Utešno deluje maksima da je pravda spora ali uvek dostižna.Međutim,kao pravnik tražim i više od pravde, ali i od ljudi.Sudim objektivno, nikad na prvu loptu.Uklonim emocije,koliko god to bilo teško-i sudim.Ne napadam i ne mrzim, i ne generalizujem,.Prosto,svakome treba dati njegovo, nagradu ili kaznu.

4.Prijatelji i kumovi. Bilo da su venčani ili krsni kumovi.Bilo kakvi koji nisu uz vas zbog koristoljublja.Oni prijatelji,koji vam to postanu u sekundi, i koji bez po reči sednu u kola i pređu 400km do vas, da samo budu kao podrska uz vas. Biti nečiji prijatelj ili kum nije počasna titula ili diploma kupljena na ćošku,to je trajna odgovornost i vrednost. 
5.Biti čovek.Human,postojan. Ne mućkati, ne varati, ne lagati, ni sebe ni druge.
6.Vernost. Veran i lojalan svojoj porodici, svom supružniku, svojoj deci,svojim prijateljima, svojoj državi. Ne prodati ih za večeru ili tepsiju praznog bureka. Kažu,sve sem porodice možemo birati, s tim da deca negde nekako izaberu nas. Međutim,ja ne bih menjala ništa od onoga što se i može promeniti.Svoje prijatelje i kumove ne dam.Svoju državu,takođe.
A kako vaša lista tradicionalnih vrednosti izgleda?

Objavljeno u Novinama novosadskim, oktobar 2014.

Нема коментара:

Постави коментар