понедељак, 20. јул 2009.

Zašto dete od 6 godina ne treba da gleda manga crtane filmove

Prvo da objasnim."Manga " crtani filmovi, su skoro filmovi za starije od 18 godina.U njima ima veoma realnog nasilja, krvi, neretko silovanja, prikaza smrti.LIkovi su doduše mnogo realnije prikazani nego u ijendom drugom crtanom filmu, ali su uvek mračni.Sivi.Grozni.I meni se prevrnuo stomak nekoliko puta kad sam gledala neke sekvence poznatih "manga" ostvarenja.

TV Ultra je pre nedelju dana počela sa emitovanjem "jednog od najpoznatijih manga ostvarenja, Death Note".Tj, poruka smrti.Najavna špica je već pomalo monstruozna.U tih par sekvenci se vidi pokušaj ubistva, svi likovi imaju zakrvavljene oči, jednom liku se vidi krv koja iskače prilikom udarca od strane drugog lika, i dešava se da izgleda dva suprotstavljena lika stoje na ivicama veoma visokih zgrada.

U čemu je problem? Što se takav crtani pušta u 21,30 h na programu koji pušta isključivo crtane-za decu.Što se reklamira kao i Roli Mo, lutkarski igrokaz, i Pokemon( koji je doduše zbog nekih scena koje su deci izazivale epileptične napade od straha i bio je zabranjivan u Japanu, postojbini istog tog crtanog).TREBALO JE da TV Ultra bude domaći odgovor na Cartoon Network, i druge slične dečje programe.I počeo je sa puštanjem relativno benignih crtanih filmova.Winx vile su bile brzo iscrpljene, jer su izgleda vlasnici Ultre otkupili samo prvo prvu sezonu ovog lepog crtanog filma, pa su tu prvu sezonu besomučno reprizirali( šta bi sa autorskim pravima i pravilima emitovanja i reemitovanja), onda su puštali drugu sezonu, dok je u svetu odavno završena četvrta sezona.Al ajd, ovo je Srbija pa da se ne bunimo previše.
ONda je krneula igrana serija, doduše u 22h o domaćici koja se ostavljena na cedilu posle iznenadne smrti svog muža, počinje baviti trgovinom drogom, i to marihuane.Muževljev brat, koji odnekud misteriozno ispada, iz zatvora ili Legije tsranaca, to je ostalo enjasno, počinje da joj pomaže, i uvlači u tajs vet i njene sinove, klince od 16 i 10 godina, tako da do kraja serijala i oni postanu eksperti u "valjanju trave".
ONda je emitovan crtani koji ej očito bio vrhunsko dostignuće kompjuterske tehnologije, ali su neki likovi bili hapšeni " zbog interegalaktičkih zločina koji su činili prema drugim naordima u svemiru i izvođeni pred intergalaktički tribunal da im se sudi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti".Emitovanje ovog crtanog se dovijalo tačno u periodu kad je Haški tribunal saslušaoa svedoka stručnjaka Oberšala, ili je optuženi Šešelj ot činio, ne sećam s eviše...
U čemu je porblme? Što Tv Ultra, kao isključivo kablovski program nikako ne poštuje pravila emitovanja iz Zakona o radiodifuziji.TRebalo bi na početku mana crtanog filma da stoji jasan kružić i upozorenje da taj sadržaj nije prikladan za malđe od 16 ili 18 godina.Da Serija o majci heroju koja izdržava porodicu "valjanjem trave" takođe nije za malđe ispod 16 godina". A da poneki crtani, kao što su Pokemoni ili Svemirski trkači, definitivno nisu za decu mlađu do 12 godina.No budući da su kablovski program, njih zakon ne dotiče.

U našoj kući je tekla cela rasprava povodom moje zabrane gledanja manga crtanog.
"Pa to je samo crtani."
" Crtani koji se zove Poruka smrti.Ne može da se gleda."
" Ali mama...."
" Nema-ali. Manga crtani su crtani za odrasle."
" Zašto ih onda daju na Ultri?"
" Pa daju i tetu na travi( tako zovemo domaćicu dilera marihuanom), pa opet ništa.Ne može i tačka.Sama najava tog crtanog je nasilna, svi imaju krvave oči, i ubijaju se zapravo,a neće vlasnik Ultre da dođe da te teši kad budeš imala noćne more od tog crtanog, nego ja".
" Ali oni ne rade dobro jer nemaju kružić na kome piše ko to može da gleda..onda to može svako da gleda?Onda ćemo mi njih da prijavimo policiji pa da ih uhapse?"
" POlicija takve ne hapsi.I ne zamlaćuje se sa time."
" i šta ću ja da radim od pola 10?"
"TI ćeš ići na spavanje i pre tog vremena.Ako ipak ostaneš budna, gledaćeš Baby TV dok ne zaspiš."
"Neću Baby , smaraaaaa meeeeeeeee!!!!"
" (AAAAAAAAAAA) Smaraš i ti mene, pa nećeš svejedno gledati Poruku smrti.".

I tako.Nedelju dana u našoj kući mir, ne gleda se manga crtani već se gledaju uspavljujuće sekvence praćene klasičnom muzikom na Babz TV.Bar dok Ksenija ne smisli nove argumente. Nadam se da ću i ja do tada smisliti nove svoje argumente.....

субота, 11. јул 2009.

Dečja posla ili pomoć

Elem.
Pošto nam je propao plan, tj propada nam plan o kupanju u bazenu već danima, odlučila sam da nekako dete smočim, zaposlim i učinim korisnim.Tj ovaj treći deo sma j akao mlai Perica lepo zamislila, ali je realizacija malko više potrajala.

POnekad namestim situaciju da mala gospođica nešto briše, pere, itd,jer tako joj se daje značaj, njoj i onome što radi. A obično su to neke benigne stvari, npr, peć koja hvala bogu leti ne radi, ili orman..nešto što će je okupirati neko vreme,zabaviti....NO ponekad odredimo i malo veće brljanje, kao što je pranje staza iz kupatila ili iz hodnika i spavaće sobe.
Tako smo juče na terasi prale zajedničkim snagama staze iz kupatila.Bilans:moja staza je bila orana, a njena potpoljena vodom i sa celim cm pene razmarane po celoj stazi.
To je značilo suštilno kritikovanje načina pranja, objašnjavanje da se to ipak ne radi tako, da treba malo više da se trlja...što je filovala svojim komentarom:" Pa ako tako jako trljam, onda ću brzo da se umorim, zar ne?" Sa izrazom patnje sam odmerila i tu stazicu i ceo tepih koji me čekao u dnevnoj sobi, i krenula objašnjavanje ispočetka.Sa nešto oslabljenim kontignetom živaca, ali sa smeškom na licu.To delo njenih ruku sam završila u kupatilu, gde sma donela kao da isperem stazu, ali sam morala obaviti umesto nje onja doe trljanja.
lekciju od juče je bar za danas naučila.Svoju stazu iz sobe je istrljala do pola, a onda zatražila dugačak jastuk iz sobe.Zašto? Pa da legne potrbuške, zaboga!Tako težak posao mora da s eradi ležećki, jer tako se štedi energija.I onda je nastavila da svojski trlja i drugu polovinu.

Lekcija naučena.S tim što je sve s anje moralo da bud eskinuto, jer je bilo mokro, kao da je lično sebe prala.Ali taj osećaj sreće, što je nešto uradila, nešto ne toliko veliko, ali eto, napravila je nešto čistijim nego što je bilo, je nemerljiv. I pristala bih opet da krišom ispravim greške u pranju , da ih je bilo....

недеља, 5. јул 2009.

Misterije radnog mesta

...negde sam pročitala,a sada se ne mogu setiti gde, da treba izvršiti demistifikaciju radnog mesta roditelja. Da deca shvate gde to mame i tate provode vreme kada nisu sa decom, nema ih ceo dan, aposebno ako neki roditelji imaju takva radna mesta gde i nema striktnog radnog vremena,a često se npr.radi i popodne.I da, imaju razumnog poslodavca koji će jedan dan bar na 15 minuta da istrpi navalu dečjih pitanja i muvanje istog deteta po svim stolovima u kancelariji , čačkanje računara, spašavanje važne dokumentacije i ostale papirologije od naoštrenih olovki i flomasterima kojima dotično dete preti da ispiše svaki slobodan mm prostora.

Imam sreću sa radnim mestom, sa te strane.Kabinet na fakultetu je prilično prostran, i uglavnom sam sama u njemu, budući da ga delim sa kolegom asistentom na predmetu na trećoj godini.Prosto, njemu ne prolaze "horde" studenata kroz kabinet kao meni svakog dana, ali često osetim da sam telefonska centrala.NO na stranu sve to..kad sam prvi put ponosno dovukla ćerku na fakultet, od ulaznih vrata do vrata kabineta nas je pratio komentar: još jedno dete koje će odrasti na fakultetu.Bilo je leto, ona upravo bila primljena u vrtić, i mislila sam da zaslužuje da zna kakav je to "posao" gde majka nestaje i nema je ponekad po ceo dan, čisto da ne pomisli da me guta neka crna rupa ili šta već slično.

ONda smo razradili svojevrstan "odbrambeni mehanizam", koji je glasio, mama ide na posao, tata ide na posao, dete ide na posao.Samo neko završi posao ranije, neko kasnije. Onda smo razradili taj mehanizam, sa dodatkom: a nekada neko mora da ide na posao kada niko drugi ne ide na posao.Pa je usledio još jedan dodatak: a nekada neko donosi i posao kod kuće, jer ne stiže da ga završi na poslu.

Super.

Posle 4 godine, shvatam da moje dete ima svoj deo u mojim ormanima u kabinetu, koji sadrži flomastere, blok,sveščice, olovke grafitne i hemijske, par igračkica( valjda iz kinder jaja), i par CDova sa crtaćima. Tj, do momenta dok nismo shvatili da negde na netu, može mama da nađe crtane koje inače gleda na TVu.I kad smo prestali da crtamo neke neartikulisane oblike već isključivo pišemo slova, i cele rečenice.

Misterija je skroz nestala.Tj mislim da je nestala onog momenta kad je prvi put šturnula pod moj radni sto, za selotejpom koji se otkotrljao negde ispod, pa je prošla ispod dva ogromna stola i završila u brižljivo složenim starim propisima , iz doba SRJ u suprotnom uglu prostorije. A definitivno je nestala, kad je počela da stalno zapitkuje može li ponovo da ide sa mnom na posao, jer joj se sviđaju ti ormani puni knjiga.

Naravno da sam je vodila i na sva ostala mesta gde se igrom slučaja, moram zadržavati ponekad.Tako da je bila sa mnom čak i na nekom sastanku u mesnoj zajednici, pri čemu je njeno prisustvo konačno uticalo na totalno izbacivanje psovki iz vokabulara prisutnih, i naravno potpunu zabranu pušenja, jer dete je u prostoriji.

Ispali su sve to sjajni tajni zadaci.Ne znam koliko će joj još biti tajni, jer već joj je sve poznato.Tajne prestaju kad se nešto sazna.Misterije su potpuno nestale.A ja već spremam školski pribor za školu, kada ću ja morati ponovo da savladam misteriju škole i njene učionice.....