уторак, 25. јун 2013.

POVODOM PONIŠTAVANJA REZULTATA MATURSKOG ISPITA ZA UPIS U SREDNJE SKOLE 2013

Mreža udruženja Rodiitelj

Otvoreno pismo javnosti, državnim organima, malim maturantima, roditeljima i ostalima koji misle da ih se ovo može ticati




MINISTARSTVU PROSVETE: Godinama unazad ukazujemo na potencijalne štetne posledice inoviranja obrazovanja, kao i načina provere znanja učenika , posebno kada su u pitanju maturski ispiti. Inovacija nije uvek najbolje rešenje, niti je prepisivanje nečijeg uspešnog sistema rada uvek jednako dobro u nekoj drugoj državi. Jedna Nemačka nije htela da dozvoli sebi i svojoj tradiciji i pravnoj i drzavnoj istoriji da "prepise" Francuski gradjanski zakonik, samo zato što on postoji i što dobro funkcioniše u Francuskoj. Ali je zato jedna Srbija odlučila da čini greške u oblasti obrazovanja, koje predstavlja kičmu naše budućnosti.Vaše odbijanje prihvatanja komandne odgovornosti za propuste koji su učinjeni po treći put zaredom prilikom organizacije polaganja maturskog ispita na zavrsetku osnovnoskolskog ciklusa obrazovanja je politički i građanski gledano neprihvatljivo.Apelujemo da ukinete ovaj besmislen sistem i organizaciju mature, jer sa žaljenjem možemo konstatovati da su prethodne tri godine dokazale da sistem nije dobar, nije siguran i nije efikasan.


MINISTARSTVU UNUTRAŠNJIH POSLOVA: Čestitamo Vam na brzom i efikasnom nalaženju osumnjičenih za učešče u ovom zločinu prema deci, i njihovim roditeljima. Međutim, sa punim pravom Vas pitamo i zašto niste na isti način reagovali i prošle i pretprošle godine. Ipak, Vaše delovanje u ovom slučaju donekle je uspelo da vrati poljuljano dostojanstvo malim maturantima, a ostaje da pratimo, da li će i pravosudni organi nastaviti dalje postupanje u tom smislu.


RODITELJIMA KOJI SU KUPILI UKRADENE TESTOVE IZ SRPSKOG JEZIKA I MATEMATIKE


Niste pobedili. Ni Vaša deca pobedila. Svi smo ovde izgubili. I ovogodišnja generacija osmaka, i sve naredne. Nikada više neće imati poverenja u sistem u kome treba da žive, rade, uče, i usavršavaju se, jer ste im to poverenje i Vi svojim delovanjem narušili. Deca kao model ponašanja usvajaju onaj koji je dominantan u njihovom okruženju. Ako on podrazumeva dominaciju "varijanti" i "kombinacija" i mogućnosti za zaobilaženje istine i pravog puta rada, Vaša obaveza kao roditelja jeste da ih sa tog puta sklonite.A neki od Vas, nažalost to nisu uradili.


MALIM MATURANTIMA 20013 GODINE: 


Trebalo je da još da ostanete deca. Da ne budete uvučeni u ovaj kovitlac laži i prevara, stresa, haosa, treme, plača. Da ovaj ispit doživite kao prvu krunu na putu vašeg obrazovanja. Međutim, prevareni ste. Neki i poniženi, neki trajno poljuljani. Neki ubeđeni da će na prevaru lakše i bolje proći, jer se to stalno radi.To rade i odrasli. Budućnost je onakva kakvom je na stabilnim osnovama sami izgradite. Izdržite i ovo iskušenje i one koj su kukolj u vašem žitu-prijavite nadležnim organima. Jer samo tako ćete moći da cenite sebe.


Da rezimiramo: mlake reakcije nadležnih organa, odluka Upisne komisije koja dolazi nakon odloženog pa ponovo sprovedenog testa iz matematike, pa poništavanje rezultata iz oba predmeta nakon nekoliko dana...protesti roditelja.


Apelujemo na sve koji u svom domenu vlasti i odgovornosti imaju moć odlučivanja: Ukinite ovakav ponižavajući sistem rada! 

Preuzmite odgovornost za propuste, kako dolikuje dostojanstvenosti obavljanja javne funkcije.
Vratite deci i njihovim roditeljima mogućnost izbora.
Ne tajkunizujte maturu.
To nam je jedino ostalo.

четвртак, 20. јун 2013.

Zagrljaj



.....za sve dane koje nisam,
za sve noci koje nisam,
za sve uzdahe koje nisam,
za sve reci koje nisam.

Dajem ovaj zagrljaj, ogroman, strasan
dug i snazan.

Znam draga, da nije dovoljan,
i da nikada neci biti.

Ali je dovoljan razlog da dodjem
i zagrlim tebe i sva tvoja cekanja.

Uvek. Zauvek.