уторак, 24. април 2012.

Lako, kao disanje

- Kako je to moguće?
-Na šta misliš?


-To, kad kažeš da je nekog moguće tako lako voleti kao što se diše?
-jednostavno.Dišeš, stalno. To je nagonska reakcija. refleks, kao kad jaukneš od bola ili se trgneš  od straha, iako si i hrabar i jak i izdržljiv. Dešava se bez posebne zapovesti, samo do sebe. Naučena reakcija.
-Kao da smo ranije živeli pa u tim životima naučili neke stvari i sad ih se sećamo?
-Recimo.Premda se tvrdi da je život jedan ali iskustva svakog od nas ostaju iza nas.
-I kako to onda izgleda voleti nekog kao što se diše?
-Rekoh ti, na isti način.Voliš, bez posebne namere.Zato što je tu, zato što je to što jeste, ili čak i zato što nešto nije.Voliš, kao reakciju.Kao što dišeš.Nesvesno i stalno. Kad prestaneš da voliš, prestaješ i da živiš.
-To je ona tvoja filozofija da ljubav uvek nosiš sa sobom?
-Jeste, to je ta filozofija.
- A šta sa onim, kad roniš, pa zaustaviš dah, pa roniš, pa izroniš i opet dišeš?
-To su kratke pauze u svakom životu , kada ne voliš nikog ili ne voliš dovoljno.No čim izroniš, kažeš i sama, ponovo dišeš.Bio si živ i za to kratko vreme za koje nisi disao. Kartko, ali nisi disao.
-I nisi voleo, pa si živ.U stvari, preživeo si.
-E, to.
-Lako je onda stvarno da se voli.
-Trebalo bi da bude teže da se prestane voleti.Jer to nadživi sve, verovala ti sada u to ili ne...

четвртак, 19. април 2012.

Sitnice

Zagrljaj.
POgled.
Viteski poljubac u ruku.
Pa jos jedan zagrljaj, jer pripadanje se tako potvrdjuje.Pripadanje sebi ali i drugom bicu.
U glavi huce vodopadi.Cudna je voda u tim vodopadima.Nekako pecka i prozima. Izbija iz svake pore, taj cudni osecaj.
I nesto nalik gladi za prisustvom.Ili cak naznakom rpisustva.
I disanje se konacno vraca u svoj normalni tempo.Ne previse ubrzano i ne previse sporo, vec-taman.
Dve duse dele istu senku na jastuku.
Pripadanje.
 Male stvari ga cine.

понедељак, 2. април 2012.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


VLADIN PREDLOG ZA POVRAĆAJ PDV-a NE DONOSI RASTEREĆENJE RODITELJIMA

Mreža Udruženja RODITELJ, Portal „Bebac“, servis „Halo beba“ i Mreža organizacija za decu Srbije izražavaju nezadovoljstvo sadržajem predloga amandmana na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost koji je Vlada Republike Srbije uputila Narodnoj Skupštini kao i načinom na koji je on predstavljen javnosti.

Narodnom inicijativom u okviru koje je 180.000 građana izrazilo nezadovoljstvo ekonomskom cenom roditeljstva, inicijatori i svi potpisnici tražili su potpuno ukidanje PDV-a i ograničavanje trgovačkih marži na opremu i hranu za bebe. Nakon podnošenja predloga, inicijatori su pozvani na konsultacije sa Ministarstvom finansija tokom kojih im je predstavljen model povraćaja PDV-a, a od njih tražena pomoć u formiranju liste artikala koji bi bili obuhvaćeni ovom merom. Takođe, inicijatori su dostavili informaciju o tome da je očekivani iznos za povraćaj PDV-a tokom prve 3 godine detetovog života na predložene artikle 96.674 din, ali i naznačili potrebu da inicijalna lista artikala ne može biti i konačna.

Amandmanom koji je predložila Vlada ukupan iznos PDV-a koji roditelji ili staratelji deteta starosti do 3 godine mogu povratiti je 55.000 din. Primenom proste kalkulacije koja podrazumeva potrošnju artikala sa liste i trenutnih njihovih cena, može se zaključiti da, pored toga što oslobađanju od PDV-a neće biti podložni svi artikli neophodni za negu i odgajanje deteta do 3. godine života, čak i oni proizvodi navedeni u tekstu amandmana neće biti oslobođani u količinama koje predstavljaju njihovu realnu potrošnju. U predlogu liste artikala, na primer, nema pomoćne opreme za dojenje, kao ni odeće i obuće za decu.

Kako se Vlada nije ni osvrnula na deo Narodne inicijative koji se odnosi na marže, a koje realno predstavlljaju mnogo veću stavku u strukturi krajnjih cena,  jer njihovi iznosi idu i do neverovatnih 300%, a većina prodavaca opreme i hrane za bebe tokom poslednjih dana je izvršila podizanje cena ovih proizvoda za 20-30%, načinom povraćaja PDV-a koji je Vlada predložila, roditelji odnosno staratelji neće osetiti nikakavo finansijsko rasterećenje.

Imajući ovo u vidu, ali i činjenicu da su predstavnici Vlade na konferenciji za medije održanoj u petak 30.03. 2012. potrebu za ovim amandmanom obrazložili isključivo inicijativama predstavnika vlasti, bez ikakavog pominjanja zahteva 180.000 građana, može se zaključiti da vlast ipak nije spremna da izlazi u susret realnim potrebama svojih građana, pa čak i da je spremna da u potpunosti zanemari njihove interese i pravi kalkulacije, isključivo u cilju sticanja jeftinih političkih poena.

Mreža Udruženja RODITELJ, Portal „Bebac“, servis „Halo beba“ i Mreža organizacija za decu Srbije nastaviće sa naporima usmerenim ka potpunom ostvarivanju svih zahteva građana iskazanim tokom akcije „Glasaj za bebe“, kako bi predstavnici vlasti konačno shvatili da je  ekonomska cena roditeljstve, pored svih problema srpskog društva, tema kojoj se mora posvetiti posebna pažnja.

недеља, 1. април 2012.

Nesvanula noc u Novom Sadu

Vrati se kući.
Nepijan/nepijana. 
Nepovređen/nepovređena, u bilo kom smislu.
Sa sećanjem na lepo prošle noći a, ne na džeparenje, opijanje, stradanje i slično.
Vrati se živ/živa.

Svaka priča prestaje, kada nestanu ljudski životi.Mladi životi posebno.Jer priči je bilo mesta i potrebe, pre tragedije.Sada su svi generali pametni, kad je bitka gotova.Kad je bitka izgubljena, drugi su krivi. A krivi smo, u stvari, svi.

Novi Sad je sinoć imao još jednu nesvanulu noć.Noć, koju sam mislila da se posle smrti 8 mladih u kafiću Laundž neće ponoviti, u istom Novom Sadu. Te iste 2008. godine smo poslali apel javnosti, zabrinuti za bezbednost mladih u gradu i zbog sve izraženije kulture nasilja.Potpisali ga je više od 30 omladinskih i drugih organizacija, čak i podmlaci političkih stranaka.Sem dve stranke, ali ovog puta ne želim da ih prozivam.Setiće se sami, nadam se...Bili su svi samo-mladi ljudi, i zabrinuti za svoju budućnost i za svoje slobodno kretanje i življenje. Međutim, od tog apela do kraja nije ništa ostalo.Njegovu važnost je progutala izborna groznica, kao što se bojim da će se desiti i ovoj tragediji.

Opet Novi Sad.Ovog puta Contrast, kultno mesto za izlaske i tematske žurke. I 6 mladih života, nestalih.
I već smo počeli sa nabrajanjem krivaca.Protivpožarna inspekcija.Svaka druga inspekcija. Policija. i ko sve ne.
Ali pogledajmo istini u oči.Krivi smo svi.

Na predavanje o štetnosti droga dođe troje roditelja i kolutaju očima jer ako to potraje duže od sat vremena kasne na novu epizodu o Sulejmanu.
Rezultati ankete u nekim školama pokazali da đaci ne znaju koji su brojevi telefona za vatrogasce ili hitnu pomoć.Nisu ih znali ni nastavnici.


I koga sada da pozovemo na odgovornost? Kad iza svega i dana žalosti, još jednog u Novom Sadu, ostaje i ostaće samo ćutanje.Kakva se to pirotehnička sredstva koriste u zatvorenim prostorima?Kakve se to jambolije lepe po zidovima?Kakav je to adrenalin potreban, da bi se osetio srećnim?

Ovim putem ponavljamo apel za ponovno uspostavljanje bezbednosti u Novom Sadu.Apel za striktno poštovanje postojećih propisa i preduzimanje preventivnih mera u cilju sprečavanja sličnih tragedija. Samo treba sprovoditi ono što je već zapisano.Ko ne može to da radi, neka prepusti drugima da to rade.I apel svima vama i nama, da širom otvorimo oči. Da onu mantru sa početka teksta ne mora više nijedan roditelj, nijedan brat ili sestra, ničiji momak ili devojka da ponavlja.Podržite ovaj apel-ovo je nešto što stvarno nema alternative...